La ce ne obliga un prag electoral de 30% la viitoarele Referendumuri?

Pragul de 30%, dorit si deja votat de o parte din legiuitori, obliga! Sunt ignoranti cei care nu inteleg ce se va intampla in viitor.

Ne obliga, incepand de acum, poate mai mult ca niciodata, sa iesim cu totii la vot. Sa ne exprimam convingerile si sa punem stampila asa cum simtim. Altfel, prin pasivitatea noastra, riscam sa fim spectatorii unei piese intelept regizate de conducatorii politici, dar in care rolurile decizionale sunt jucate de altii.

Si nu ar fi o problema daca acesti “altii” ar fi realist informati si ar vota folosind un minim de intelepciune. Insa ultimele experiente ne-au demonstrat ca pomenile electorale si ineptiile promitatoare debitate de candidati decid rezultatele voturilor iar majoritatea celor din clasa de mijloc a societatii isi etaleaza optiunile doar teoretic si fara folos. Nu e vina votantilor ca voteaza prost, ei  atat inteleg, atat pot si chiar traiesc cu satisfactia datoriei implinite si a mandriei ca au fost bagati in seama. Ci este a absentilor, a plictisitilor si blazatilor, care isi lasa in mana altora propriul viitor si apoi se plang in gura mare ca au un trai cotidian de cosmar.

Refuzand sa votam, giram posibile erori ireversibile. Ne trezim apoi prea tarziu si constatam ca un procent mic al populatiei, usor de manipulat si a carei bariera de cuantificare este lesne de fraudat, si-a exprimat democratic dreptul la libera alegere si ne-a trimis pe toti intr-o situatie de nedorit.

Concluzionand, in unele momente ale istoriei avem doar doua variante: sa actionam si sa ne asumam consecintele  sau sa asistam de pe margine la punctele de cotitura ale propriului destin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *