Bune si rele, dupa un an cu Arion…

Ales in iunie 2012 la mica diferenta in fata principalului contracandidat la fotoliul de edil-sef, iata ca Viorel Arion se afla in fata unui bilant provizoriu, necesar pentru cei carora le conduce destinele urbei.

Din postura de hunedorean, imi permit sa imi spun parerea in acest caz, recunoscand ca am urmarit cu atentie viata economico-sociala a orasului de pe Cerna si ca am fost unul dintre cei care am privit cu scepticism ajungerea sa in aceasta functie.

Analizand activitatea primarului in anul scurs de la preluarea mandatului, am reusit sa creionez o harta a meritelor dar si a nerealizarilor domniei sale.

Ce am constatat, mai jos:

 

10 reusite:

1. S-a implicat activ in proiectele de interes general ale orasului, demonstrand deschidere pentru orice fel de propuneri si avand o prezenta vizibila in marea majoritate a domeniilor vietii sociale din Hunedoara.

2. A propus masuri economice si fiscale menite sa faciliteze investitiile generatoare de locuri de munca pentru populatia activa.

3. A semnat protocolul de colaborare pentru obtinerea fondurilor europene necesare ecologizarii fostei platforme a combinatului siderurgic.

4. Deciziile luate in privinta Castelului Corvinilor, desi controversate, aproape au dublat profitabilitatea principalei surse de venit a bugetului local.

5. A reusit sa formeze o echipa unita cu parlamentarii locali si conducerea Consiliului Judetean, pentru binele comunitatii, in ciuda faptului ca provin din partide politice adverse si aparent ireconciliabile.

6. A gasit resurse financiare pentru continuarea lucrarilor de asfaltare si modernizare a arterelor din oras.

7. Dupa o pauza de sase ani, o data cu alegerea noului primar, pe scena Casei de Cultura am putut asista la evenimente culturale demne de un oras european.

8. A raspuns afirmativ sesizarilor cetatenilor legate de estetica orasului, incepand in primul rand cu solutionarea demolarii cladirii fostei Cantine CSH, aflata intr-o stare deplorabila.

9. Nu si-a dedicat actiunile doar zonelor din oras in care a fost votat in proportie covarsitoare, aratand ca este edilul tuturor cartierelor Hunedoarei.

10. A initiat parteneriate promitatoare cu diverse institutii din tara si strainatate, sporind gradul de atractivitate al orasului pentru tinerii care nu vor sa isi paraseasca locul de bastina sau cei care, dupa terminarea studiilor, isi doresc sa puna umarul la reconstructia municipiului.

10 aspecte care i se pot reprosa:

1. A lasat impresia ca “si-a platit datoriile” fata de cei apropiati prin numirile pe care le-a facut.

2. Nu a atras deocamdata nici un investitor major in Hunedoara, Parcul Industrial ramanand slab populat.

3. Se continua tergiversarea redeschiderii Gradinii Zoologice – un punct de atractie pentru locuitorii orasului si turistii care ne viziteaza zona.

4. Nu s-a gasit inca o solutie in privinta cainilor vagabonzi care s-au inmultit alarmant, punand in real pericol siguranta cetatenilor.

5. Si-a atras un val de proteste pentru deciziile luate in privinta conducerii spitalului municipal, parand ca, in ciuda documentelor prezentate in sprijinul afirmatiilor sale, i-a “platit o polita” contracandidatului de la alegerile locale.

6. Nu a descoperit modalitatea prin care sa atraga implicarea cetatenilor in viata sociala a orasului, desi a initiat o serie de intalniri si dezbateri publice in acest sens. Probabil lumea reactioneaza doar la stimulii materiali iar Arion nu a folosit intotdeauna cele mai potrivite canale de comunicare.

7. Prin persoanele mandatate in acest scop, a gestionat defectuos relatia cu ceilalti membri fondatori ai asociatiei sportive FC Hunedoara, fiind acuzat de conducerea clubului ca obligatiile asumate nu au fost respectate intotdeauna la timp si intrutotul.

8. Nu si-a onorat promisiunile  fanteziste (parerea mea) privind plaja publica de la Cincis si strandul de la Valea Seaca – obiective care sunt departe de a fi fezabile si realiste.

9. In urma unor decizii administrative luate a reaprins scanteia razboiului in Consiliul Local, pierzand majoritatea in acest for si riscand intarzierea aprobarii unor proiecte necesare in bunul mers al comunitatii.

10. Nu a dat publicitatii o analiza a contractelor aflate in derulare la nivelul primariei si a gradului in care acestea sunt sau nu benefice administratiei locale, existand suspiciuni ca multe dintre ele au valori supraevaluate.

 

Concluziile le puteti trage voi, eu imi permit sa spun doar ca, cu o prestatie mult superioara predecesorilor sai, Primarul Viorel Arion a inscris orasul pe o traiectorie ale carei premise sunt deocamdata promitatoare.

Insa, “mai e mult pana departe”…

 

 
0 comments on “Bune si rele, dupa un an cu Arion…
  1. Cred că este devreme pentru astfel de analize, dar în același timp este corect să recunoaștem că unele lucruri s-au mișcat. Poate nu atât cât ne-am fi dorit, însă nici nu cred că s-a așteptat cineva la minuni apărute peste noapte.
    Din păcate, problema cea mai gravă (cea a locurilor de muncă) este și cred că va mai fi multă vreme fără soluție. Dar asta este o poveste mult mai complicată și în clipa asta nici măcar nu știu pe cine să arat cu degetul și să îl consider principal vinovat.
    Poate este doar o impresie sau o iluzie, dar în ultimul timp mi s-a părut că la Hunedoara a început să reapară speranța. Eu cred că și numai lucrul ăsta este un început bun.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *