Tara bogata. Popor sarac.

Autostrada Transilvania – Bechtel. Studiu de caz:

Avem :

Initial:

Brasov – Tg. Mures – Turda – Gilau – Suplacu de Barcau – Bors : 415 km – pretul contractului = 2.2 mld euro.

Detalii: Contract din 2004, finalizabil in 2011, amanat pentru 2012 –  datorita intreruperilor lucrarilor pe parcursul anului 2005.

Actualmente:

Dati in folosinta 52 km integral, Campia Turzii – Gilau + o portiune de 64 km (finalizata in procent de 55%), Suplacu de Barcau – Bors  – la o suma totala platita in valoare de 1.4 mld euro.

 

Perspective:

Dupa ultima renegociere, Bechtel a acceptat  sa renunte la celelalte 6 tronsoane de autostrada, ramanand sa lucreze doar pe tronsonul Suplacu de Barcau – Bors si sa realizeze finisajele portiunii Campia Turzii – Gilau. Costul total al acestor investitii finale s-ar ridica la valoarea maxima de 300 de milioane euro – pret care ne-ar garanta ca macar din tot acest balci ne-am alege cu niste 116 km excesiv de scumpi dar circulabili. Paradoxul survine insa in momentul in care Dan Sova (ministrul marilor proiecte) anunta senin ca NU AVEM acesti bani si ca VOM REZILIA contractul cu Bechtel. Uita insa sa mentioneze clauza de reziliere in valoare de 500 de milioane de euro – bani pe care statul roman este obligat sa ii plateasca despagubire constructorului american.

Adica: NU AVEM 300 de milioane euro SA CONSTRUIM AUTOSTRADA, dar AVEM 500 de milioane SA NU O CONSTRUIM!!!

 

Concluzie: de la inceput pana la sfarsit regasim o poveste tipic romaneasca, demna de o tara sudamericana aflata in una din doua ipostaze: ori corupta pana in maduva oaselor, ori condusa de niste incompetenti care nu stiu pe ce lume traiesc.

Am zis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *