Secarea lacului Cincis – considerente tehnice sau interese economice?

Cincis

Inca de la construirea barajului de la Cincis, de pe raul Cerna, lacul rezultat s-a transformat intr-un punct de atractie turistica nu doar pentru cei din zona. Vizitatorii, romani sau straini, s-au aratat extrem de incantati de acest obiectiv turistic – loc care combina relaxarea oferita de activitatile nautice si piscicole cu linistea specifica Tinutului Padurenilor.

Si in zilele noastre Lacul Cincis se constituie intr-o oaza de deconectare din stresul vietii cotidiene, locatie preferata a sutelor de hunedoreni care aleg sa isi petreaca weekendurile pe malul apei, la iarba verde. Inevitabil, in jurul lacului s-a dezvoltat o retea de unitati de turism cochete si rezonabile ca pret, accesibile chiar si celor cu posibilitati financiare mai reduse.

Dar, pentru toti acestia – localnici, turisti sau proprietari ai pensiunilor si campingurilor din zona, sosirea noului sezon estival s-a transformat intr-un cosmar: lacul a intrat intr-o ampla operatiune de secare controlata care are ca durata cel putin perioada ramasa pana la sfarsitul anului. Motivul declarat oficial este de ordin tehnic si anume reparatiile unei vane componente a sistemului de captare, lucrare imposibil (!?) de realizat in alt interval al anului. Rezultatele sunt vizibile si compromit aproape total planurile celor care s-au gandit ca in loc de concedii in alte locuri ar fi mai convenabil un sejur “pe baraj”. Sa nu mai vorbim de fauna piscicola amenintata serios de reducerea nivelului apei din lac si de dezechilibrele produse unui ecosistem care abia ce reusise sa se acomodeze cu transformarile regiunii.

Nu ar fi un capat de tara, pana la urma siguranta cetatenilor din localitatile aflate in aval de baraj primeaza, insa apar semnele de intrebare ale celor care “leaga” aceasta operatiune de amploare de darea in folosinta pe raul Cerna a unei microhidrocentrale care, ghici ce?, se infrupta taman cu surplusul de apa care curge acum mai mult ca niciodata intre malurile amintite. Iar cand ne gandim cu totii ca amortizarea investitiei intr-o astfel de constructie hidrotehnica se face , ca timp, exact in functie de debitul cursului de apa care o deserveste, mai ca ne vine si noua sa repetam intrebarile curiosilor.

UPDATE 23.03.2014: Asa arata acum lacul in „coada” lui, in zona bisericii alteori inconjurata de ape….

Biserica

Foto: Adrian Costina

Foto articol: Rudolf Hanzelik

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *