„Lege” si „ordine” in Romania. Iunie 1990. Piata Universitatii

Lege si ordine

Motto: „Uitarea este binefacerea ce vrea să corupă istoria”. Paul Valery

Intr-o discutie relaxata purtata aseara cu prietena mea, am folosit expresia „castigam la Loz In Plic”. Brusc, am constientizat ca pentru noi aceasta expresie chiar insemna ceva, in timp ce pentru altii, aflati la varsta adolescentei, poate ridica doar semne de intrebare.

Facand o analogie, gandindu-ma la multii mei prieteni care acum sunt in fata alegerii drumului in viata si care absorb informatiile precum un burete preia lichidul, m-am simtit dator sa postez acest link:

http://inliniedreapta.net/insemnare/mineriadele-pe-intelesul-hipsterilor/

Nu am pretentia ca stiu ce e bine sau ce e rau, nu pot dicta directii de urmat, insa cunosc bine un proverb „Cine nu isi cunoaste adevarata istorie, risca sa o repete!”. Si cum, in bombardamentul informational care scoate in fata tinerilor si nu numai doar partile pe care cei interesati le doresc cunoscute, orice marturie demna de luat in seama este providentiala, va invit pe toti sa cititi articolul si  sa aruncati o privire asupra fotografiilor de acolo. Iar daca nu va displace ideea vizionarii unui material care nu contine femei goale, manele sau pseudo-eroi, va mai starnesc interesul cu un film cutremurator despre adevaratele evenimente petrecute la „mineriada” din 13-15 iunie 1990 si ceea ce s-a intamplat in Piata Universitatii.

Toate acestea – in articolul recomandat.

Si de considerati ca am reusit sa scot la lumina marturii pe care multi le doresc ingropate, ajutati-ma sa le facem cunoscute spre informarea tutor romanilor, indiferent de meridianele pe care isi croiesc destinul.

Multumesc.

P.S.: Dedic aceasta postare prietenului Szekely Alexandru – cel caruia la intrebarea „Alin, tu esti <<basist>>?” i-am raspuns simplu „Nu. Sunt anticomunist!”

 
0 comments on “„Lege” si „ordine” in Romania. Iunie 1990. Piata Universitatii
  1. ,,Rădăcinile acestor mineriade se găsesc în evenimente mai vechi ale istoriei românilor. De altfel, limba română este singura din lume în care a fost creat acest cuvânt, care mai apoi a fost tradus în toate limbile planetei. Se pare că după revolta minerilor din 1977, Valea Jiului a fost permanent supravegheată și păzită de Securitate, inclusiv prin înlocuirea adevăraților mineri cu securiști. Ceaușescu însuși avea un plan prin care trupele de Apărarea Patriei să contribuie la înăbușirea Revoluției și le dotase cu bâte și alte obiecte contondente, dar muncitorii din Timișoara, Brașov nu au putut fi convinși să ia parte la un asemenea carnagiu, ci dimpotrivă au manifestat pentru libertate. O lovitură asemănătoare fusese administrată partidelor politice din Opoziție cu prilejul grevei regale în 1947, când sute de studenți membri ai organizațiilor de tineret ale PNȚCD și PNL au fost bătuți în Piața Palatului de muncitori cu bâte aduși cu camioanele de PCR.” Acesta este un text interesant, zic eu, luat copy/paste de pe o pagină a wikipedia. Nu vreau să sune prea sec, dar pentru tovarășii de atunci nu părea a fi o soluție nouă! Noi, ceilalți, am aflat ulterior despre asta!

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *