AMENINTAREA de langa Hunedoara

Halda7

Multa lume stie, dar putini sunt interesati de halda de steril pozitionata pe dealurile dintre Hunedoara si Teliuc.

Halda1

Rezultata in urma depozitarii nisipului rest al procesarii minereului de fier extras din zona, adica zeci de mii de tone de reziduuri miniere, halda constituie o veritabila bomba ecologica pentru cetatenii localitatilor din jur. Orice adiere de vant ridica particulele de nisip cuartos si le transporta spre zonele limitrofe, astfel incat plamanii vietuitoarelor sunt supusi unui permanent asediu.

Transformata intr-o copie a unui desert arid, halda de steril pare un peisaj de pe alta planeta, unul in care, in lipsa interventiei umane, natura incearca sa lupte cu propriile arme impotriva dezastrului.

Halda2

Halda3

Halda5

Halda6

Halda4

Situatia nu este atat de dramatica precum cea existenta in Muntii Apuseni (vezi http://bogdanbalaban.ro/index.php?action=articole_full&id=346 ) insa este strigatoare la cer lipsa de reactie din partea factorilor care ar trebui sa vegheze la protejarea mediului. Concret, desi cei de la Minvest Deva (administrator al haldei) anuntasera de mai mult timp ca exista finantare externa pentru ecologizarea zonei, nu s-a inceput inca implementarea unui proiect care sa si puna in practica solutiile de protectie teoretice.

Cu toate demersurile efectuate de mebrii societatii civile, reflectate in interpelari adresate Agentiei judetene pentru Protectia Mediului, starea de inactivitate treneaza, timp in care afectiunile pneumologice nu fac altceva decat sa se inmulteasca.

Iar asta ne afecteaza viata tuturor, fara a tine cont de varsta, sex sau conditie sociala.

Pentru ca, cu totii, TRAIM ALATURI de bomba de langa noi !!!

 

Foto: Rudolf Hanzelik

 
3 comments on “AMENINTAREA de langa Hunedoara
  1. Pingback: Ce facem cand cauza e la altii dar efectul la noi?.. | Alin Barna. Blog personal

  2. Pingback: Intrebari aurite. Raspunsuri toxice ? | Alin Barna. Blog personal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *