Niste RIVANOL?..300 de lei!

Astazi mi s-a mai demontat un mit. Si anume, am aflat pe propriul buzunar ca celebrul RIVANOL nu este bun chiar intotdeauna!

Ca sa incep cu inceputul, trebuie sa mentionez ca nu eu sunt personajul principal al povestii de fata. Ci Marioara, nu mai putin celebra mea bunica.

Marioara

Acum trei saptamani, datorita varstei inaintate, ca doar nu degeaba a ajuns la 75 de ani, si a mentalitatii tipice „de ce sa previn bolile cand pot sa le tratez?”, a fost nevoie sa o transportam de urgenta la spital. Odata intrata pe mainile profesionistilor de la Urgenta, a fost diagnosticata cu pneumonie interstitiala si alte afectiuni nu la fel de periculoase pentru viata ei.

Si a urmat o perioada terminata de-abia la inceputul acestei saptamani, in care a fost internata, pe rand, in sectiile Boli contagioase, Cronici si Cardiologie ale Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Cu ajutorul personalului medical din cadrul spitalului, Marioara „s-a pus pe picioare, puiu’ mamii„. Toata stima pentru modul in care a fost tratata, desi nu o cheama Barna (cum ar crede rauvoitorii.. 😉 ). Vizitand-o la Cardiologie am avut chiar surpriza sa vad ca intr-un salon demn de clinicile renumite din Uniunea Europeana a anului 2013, se foloseste pentru monitorizarea cardiaca un dispozitiv de ultima generatie. Ce pot sa spun decat ca am fost foarte multumit de serviciile medicale furnizate „LA STAT”?!

Dar (pentru ca aproape intotdeauna exista un dar), pe perioada spitalizarii, bunicii i s-a recomandat ca dupa externare sa faca un consult dermatologic pentru buba de pe picior. Nu stiu care este exact situatia serviciului de Dermatologie din spitalul hunedorean, cert este ca acest consult nu s-a putut realiza acolo. Buba (sincer n-am avut curiozitatea sa ii vad denumirea stiintifica) era de genul unei pete aparute pe gamba cu cateva saptamani inainte de internare si nu parea sa aiba prea mare efect asupra bunicii mele, insa, medicul de la Contagioase i-a recomandat ca pana la necesarul consult dermatologic sa se tamponeze local cu RIVANOL. Tocmai pentru ca pana si eu eram convins ca aceasta solutie are un efect egal cu al apei de ploaie, mi s-a parut ceva absolut normal sa il foloseasca, „ca sa nu se infecteze..”.

Ei bine, in urma programarii, astazi am dus-o pe Marioara la doamna doctor Carmen Stoica. Medic dermatolog, cabinet cu plata, 50 de lei consultatia. La fel, super incantat de doamna doctor, doar cuvinte de lauda pentru modul in care a decurs consultatia. Pana la urma, platisem acest serviciu, nu?

Ce a constatat medicul dermatolog? Ca buba care devenise sangerie-vinetie si care ustura mai rau decat daca ar fi fost stropita temeinic cu apa fiarta, se inrautatise exact din cauza utilizarii RIVANOL-ului (!!!). Adica, contrar obisnuitei prezumtii de actiune terapeutica pozitiva, solutia NU TREBUIA FOLOSITA. Fara sa incerce sa isi scuze colega care ii recomandase bunicii utilizarea solutiei, doamna doctor mi-a spus ca e normal ca medicul in culpa sa nu stie ca nu e bine sa faca astfel de recomandare tocmai pentru ca aproape intotdeauna pacientii omit sa se mai intoarca la medicul initial si sa il anunte ca a comis o greseala…iar acesta ramane cu impresia ca a facut o fapta buna.

Solutia? O reteta completata rapid si cu care am mers la farmacie sa ridic medicamentele, injectiile si unguentul binefacatoare. Adica astea, enumerate si contabilizate pe Bon fiscal farmacie.

Tragand linie si calculand, am iesit la un rezultat lacrimogen:

1 flacon cu RIVANOL = 288.91 lei (consultatia de azi+tratamentul cu reducere 10%+consultatia de control ce va urma saptamana viitoare) !!!

Concluziile:

– asa cum nu tot ceea ce „se zice la televizor” este si mereu corect si credibil, tot asa nu trebuie sa luati in considerare tot ceea ce va recomanda un doctor, mai ales cand e vorba de altfel de afectiuni decat cele pe care el le trateaza in mod obisnuit;

– intotdeauna cand tratamentul prescris de un medic nu are efectul scontat, FACETI UN BINE si intoarceti-va la acel cadru medical si anuntati-l civilizat ca a facut o eroare neintentionata! Altfel va persista in eroare si va continua sa indrume gresit pacientii din afara ariei sale de specialitate.

In rest…multa sanatate!!! 🙂

 
0 comments on “Niste RIVANOL?..300 de lei!
  1. Pingback: Impozitul pe moaste | Alin Barna. Blog personal

  2. Pingback: Politia Locala Hunedoara are (si) creier ! | Alin Barna. Blog personal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *