Atragerea fondurilor europene – o sansa la indemana pentru dezvoltarea Hunedoarei

Am primit cu o deosebita satisfactie vestea ca pe parcursul lunii august la Castelul Corvinilor din Hunedoara au fost inregistrati peste 42.000 vizitatori. Da, ati citit corect: patruzecisidoua de mii de turisti (incluzand pensionari, studenti si elevi) au platit un bilet pentru a vizita monumentul cu care noi, hunedorenii, ne mandrim.

S-a dovedit ca sondajul desfasurat de voluntarii asociatiei D.A.O. Hunedoara in aceeasi luna a anului trecut si initiat de inspiratul Arpad Kovacs a avut rezultatul scontat. Din el, si nu numai, s-au tras invataminte necesare (vezi Sinteza Studiu de Impact C.C. 2012).

Dar…

Aceasta realizare obliga!

Si cand spun “obliga” o fac cat se poate de serios. Este nevoie de amplificarea energiilor generatoare de progres in turismul hunedorean. Valoarea remarcabila a castelului trebuie plusata de un plan de anvergura care sa aiba efectul bulgarelui de zapada in acest domeniu.

Nu trebuie sa uitam nici o clipa ca noi, ca oras, suntem intr-o competitie continua cu alte doua localitati destul de apropiate din punct de vedere al distantei si al numarului de locuitori. Ma refer la Deva si Alba Iulia, avantajate si de statutul de resedinta judeteana dar si de pozitionarea mai buna pe coridoarele de infrastructura. Iar “lupta” se desfasoara pentru atragerea in egala masura a investitorilor si turistilor care si-ar aduce contributia financiara la bugetele administratiilor locale.

Nu mai avem timp. Nu mai avem voie sa fim pasivi!

Comparatie

Iata ca Deva, cu o cetate intr-o “eterna” restaurare, lupta din rasputeri sa gaseasca parghiile si instrumentele financiare necesare unei dezvoltari a zonei de atractivitate turistica. Surprind placut ideile cu care conducerea orasului vine in aceasta directie, sunt admirabile realizarile culturale din ultima perioada.

Alba Iulia? Cea mai buna dovada ca daca iti pui mintea la contributie vei reusi cu siguranta sa iti cristalizezi si cizelezi o oferta imbatabila. Multi isi amintesc poate aspectul zonei vechii cetati din mijlocul localitatii. Era doar un motiv de mandrie locala bazata pe o traditie istorica draga celor care simt romaneste. Pana cand edilii orasului au decis ca e cazul sa treaca la un nivel superior. Si, avand in fata ochilor mintii obiectivul pe care si l-au propus, au reusit sa acceseze fonduri europene vitale pentru realizarea planului lor. Au stiut sa caute, sa caute, sa caute si sa descopere injectia de capital care poate schimba extraordinar fata unei zone. Ce a iesit? Va invit sa aflati pe propria piele. Garantez ca imi veti multumi. Cetatea de la Alba Iulia (inca in reconstructie in anumite zone), finantata in mare masura cu ajutorului unui grant oferit de Norvegia, Islanda si Liechtenstein, a devenit un obiectiv turistic de neratat, inteligent gandit si in care atractiile medievale, zona pietonala, cafenelele, restaurantele, terasele si locurile de cazare se impletesc armonios, oferind turistului motive sa zaboveasca ceasuri bune sau chiar mai mult de o zi in ospitalierul décor incarcat de istorie. Ce surprinde placut? Disciplina! Pusa in scena maiestuos de parada Garzii cetatii, disciplina se regaseste in orice coltisor, de la stilul detaliilor arhitecturale si al pavimentului de buna calitate pana la nivelul vanzatorilor de suveniruri care iti ofera farame din viata milenara a locului.

Hunedoara.

Se pare ca e, intr-adevar, greu. Dar NU imposibil!

Si atunci?

Noi ce mai asteptam?

Uniunea Europeana da bani oriunde vede un proiect capabil sa ii sporeasca propriul patrimoniu cultural si turistic.

Ii cerem si noi?

Scriem niste proiecte atat de apreciabile incat sa primim pe langa bani si laude sincere pentru aportul nostru la dezvoltarea umanitatii acestui continent?

Mai scurt: ne punem pe treaba in aceasta directie, definind o strategie invingatoare?

Nu mai avem timp. Nu mai avem voie sa fim pasivi!

Slava Domnului, argumente avem destule!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *