Cand mi se va intampla asta in Romania?

Calatorind in weekend cu trenul spre si de la Simeria, am avut o discutie interesanta cu prietenul Mircea Serban. Era vorba de respectul fata de calator (pana la urma client final al serviciilor oferite de transportator) in cazurile in care datorita erorilor sau incidentelor neprevazute te vezi pus in situatia sa iti ceri banii inapoi pe biletul platit pentru o cursa ratata.

Si mi-am amintit urmatoarea istorioara, petrecuta acum aproape doi ani.

In mohoratul octombrie al anului 2011 lucram “cu drag si spor” in bucataria  unui restaurant italian din capitala Irlandei. Eram deosebit de linistit si de multumit la acea vreme de raportul efort/bani castigati, satisfactia facandu-ma sa trec cu usurinta peste naveta zilnica, cu tramvaiul (LUAS), cale de 16 statii la fiecare drum. Calatoria dura in medie aproximativ jumatate de ora, fiind cea mai ieftina si convenabila varianta care lega cartierul in care locuiam de zona in care era localizat restaurantul. Avantajat eram si de faptul ca ultima cursa trecea prin statie in jurul orelor 23:45, exact la cateva minute dupa ce imi terminam programul obisnuit.

Rareori am avut probleme, cauzate doar de eventuale accidente de circulatie care blocau zona sau de caderile de tensiune de pe reteaua electrica. Nu cred sa fi fost mai mult de trei sau patru situatii.

Printre ele si cea care ma face sa va povestesc intamplarea:

Iesit din restaurant, putin in intarziere, mergeam in pas alert spre statia de tramvai. La 50 de metri de refugiu observ ca in statie, pe sensul de mers spre casa, este oprit deja tramvaiul. Nefiind sigur daca sau nu acela este ultimul, am luat-o la goana si am reusit sa imi cumpar un bilet de la automatul amplasat „regulamentar”. M-a surprins doar faptul ca luminile tramvaiului erau aprinse “pe avarie” iar calatorii pareau mai mult decat plictisiti. Atunci m-am dumirit. La vreo cateva zeci de metri distanta, pe sine, aterizase un autoturism, proiectat in urma unui accident rutier.

Luas3

Luas2

M-am deplasat spre vatman si l-am intrebat ce urmeaza. Acesta, calm, mi-a explicat ca va trebui sa vina o macara sa ridice masina de pe sine iar daca acest lucru se va intampla in timp util vom porni la drum, altfel ramanand ca fiecare sa se descurce pe cont propriu, deoarece orarul de functionare al mijloacelor de transport pe acea linie va fi terminat.

Intre timp, m-a abordat un tip, genul de rocker irlandez inteligent si destul de orientat, cu care am inceput sa ne sfatuim. Nu a durat mult si la megafoanele statiei a rasunat comunicatul dispeceratului, care ne anunta ca tot ceea ce putem face este sa mergem in sens invers, spre statia care deserveste depoul zonal, de unde vom fi preluati de autobuze care sa ne transporte spre destinatiile dorite si pentru care aveam bilete sau abonamente. Anuntul il auzisem amandoi si chiar ne-am confirmat unul altuia ca intelesesem acelasi lucru. Mai ales ca accentul tipic irlandez nu imi oferea deplina siguranta ca intotdeauna “nimeresc exact” ceea ce mi se spune 😉

Luas4

Luas1

La cateva minute dupa aparitia organelor de politie si a masinii care sa inceapa tractarea autoturismului “esuat”, ne-am urcat amandoi in tramvaiul care se deplasa in sens opus si am pornit spre statia indicata. Ajunsi acolo, ne-am cam mirat sa vedem ca doar noi doi am coborat si ca totul parea pustiu in zona. Ne-am incurajat reciproc si am intrat in cladirea companiei de transport. Acolo, extrem de civilizat, dispecerul de serviciu ne-a spus ca intr-adevar au existat doua autobuze “de urgenta” care au suplinit tramvaiul blocat, dar care plecasera inainte cu jumatate de ora inainte sa ajungem noi. La fel de politicos, i-am replicat ca inainte cu jumatate de ora eu eram inca la serviciu, asa ca nu prea are cum sa fie logic ce afirma el. Cu toatea astea, nu am avut altceva de facut decat sa ii urmam sfatul si sa o luam “la pas” , trecand niste pasarele peste autostrazi, spre cea mai apropiata statie taxi.

Taximetristul, foarte incantat de cursa destul de lunga, ne-a transportat pana in centrul orasului, aproape de zona in care locuiam. Ne-a spus ca tot ce poate face este sa ne dea un bon fiscal si, fiind doi pasageri diferiti, celuilalt sa ii dea o carte de vizita pe care sa scrie cu pixul pasager transportat cu taxiul din cauza accidentului care a blocat linia de tramvai”.

Prietenii cu care stateam in casa au inceput sa rada cand au vazut cartea de vizita si mi-au spus ca sunt visator daca eu cred ca voi recupera vreun ban in baza acestei dovezi. La fel si colegii de serviciu – mi-au retezat orice farama de incredere in succes.

Dar…Am zis ca incercarea moarte n-are si le-am trimis un e-mail celor de la compania de transport:

Hello,

My name is Alin Barna and I am one of your customers. I love to use Luas because is safely and reliable.

Everyday I use Luas from Spencer Dock to Blackhorse and return, because i’m living in East Wall and my job is in Inchicore.

Last night, due to an incident in Blackhorse Luas Station, somebody anounced in station’s speaker that we have to go to Red Cow Station and from there take a bus provided by Luas to City Center. With me was Mr. David Thomas (0871483352).

Because was not any bus in Red Cow, we’ve pick a TAXI from Red Cow to Connoly Bridge..We’ve paid 19 euro.

How can I do to get back money for this taxi? I have receipt and my luas ticket for last night.

See below pictures token in Blackhorse Luas Station.

Thank you very much!

 

Alin Barna

Fara sa am prea multe sperante, dupa mai bine de doua saptamani m-am trezit cu raspunsul lor – in care ma invitau la sediu cu toate documentele doveditoare:

Dear Alin,

I am writing regarding your recent email. Thank you for taking the time to write to us and giving us the opportunity to respond. Your case is reference number 111007. Please quote this number should you wish to contact us further.

Please return your ticket along with your name and address details to the below address. Please mark for my attention.

FREEPOST
Luas Customer Care
Luas Depot
Red Cow Roundabout
Clondalkin
Dublin 22

Kind Regards

Jacqueline BRENNAN
LUAS Customer Care
Tel 1800 300 604
Email: info@luas.ie
Website www.luas.ie

Plin de voiosie am dat curs invitatiei, calculand pe drum ca m-as bucura sa imi primesc macar banii pe bilet si cei dati pe taxi (jumatate din contravaloarea cursei “in doi”).

Dar ceea ce mi-au oferit cei de acolo mi-a intrecut asteptarile: cerandu-si mii de scuze pentru incident si pentru perioada scursa de la sesizarea mea, mi-au returnat banii pe biletul din  seara reclamata, intreaga contravaloare a cursei cu taxiul precum si pretul biletului dus-intors cu tramvaiul de acasa pana la sediul unde fusesem invitat!!!

De aceea, inchei povestirea repetand intrebarea din titlu:

Cand mi se va intampla asta in Romania ?

 

 
One comment on “Cand mi se va intampla asta in Romania?
  1. Intradevar foarte surprinzator pentru noi romanii acest gest pur si simplu civilizat .Dar la noi lasa de dorit acest cuvant sau gest firesc pentru altii .Cu parere de rau spun ,cred ca mai avem de asteptat mult timp pana la noi se v-a intampla asa ceva .

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *