De ce dorim Cultura in Hunedoara

In toamna anului trecut, in urma unor discutii purtate cu prieteni cel putin la fel de inteligenti, ne-am dat seama cu totii ca in orasul nostru lipseste ceva. E vorba de educatia culturala realizata in mod organizat, la nivel civic, mai mult decat se chinuie sa faca dascalii in scoli. Si am inceput, incet-incet, sa ne miscam in directia asta. Am intemeiat Miscarea Hunedoara Culturala  si am inceput sa militam pentru umplerea acestui gol.

Primul pas? O campanie mediatica prin care am solicitat redeschiderea Casei de Cultura din oras, institutie pe scena careia nu se mai jucasera spectacole de mai bine de sase ani.

casadecultura

In paralel, am pornit corespondenta cu institutiile statului in vederea realizarii acestui deziderat, convinsi fiind ca Hunedoara isi doreste cu adevarat cultura.

Rezultatul eforturilor noastre a fost pozitiv, si cu ajutorul implicarii edililor municipiului primavara ne-a adus in dar primele spectacole gazduite de aceasta locatie.

De-a lungul anului, cu o ritmicitate rezonabila pentru un oras de provincie neaflat pe traiectoria evenimentelor culturale de prestigiu, spectacolele desfasurate la Casa de Cultura au continuat, beneficiind de cele mai multe ori de un public numeros. Rare au fost cazurile cand numarul insuficient de bilete vandute a condus la anularea reprezentatiilor programate.

Si asta e un argument ca Hunedoara are nevoie de evenimente culturale.

De ce?

Pentru ca in societatea in care traim este necesara luminarea mintilor intunecate de rauvoitori prin toate mijloacele. Oamenii inteligenti, de care Hunedoara nu duce nici pe departe lipsa, reclama astfel de evadari din cotidianul mizer. Tinerii – temelia unui viitor mai bun pentru comunitate – au nevoie ca de aer de o educatie care sa le permita deschiderea orizonturilor personale si sa ii indrepte in directia potrivita, ajutandu-i sa reziste atacurilor nemiloase si sustinute ale inculturii si marasmului ignorantei.

Intr-un oras napadit de saracie si fara prea multe posibilitati de petrecere a timpului liber, Lumina educatiei este cea care poate schimba starea de spirit a celor care traiesc aici si le poate reda increderea in propriile forte si, de ce nu, in viitor!

Nu in ultimul rand, intelectualii Hunedoarei isi doresc ca traditia unui oras doldora de minti luminate sa fie dusa mai departe de cei care vin din urma si se simt confortabil intr-un mediu in care arta te inalta spre absolut.

Dovada?

O fotografie facuta la o piesa de teatru pusa in scena aseara in interiorul Casei de Cultura Hunedoara, locatie umpluta aproape la capacitatea maxima de un public al carei sete de frumos nu a fost franata nici macar de preturile (prohibitive pentru un salariu din invatamant) biletelor de intrare.

A meritat!

Teatru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *