Hunedoara – comoara nefructificata. Nu copil vitreg al judetului!

Hunedoara

Numele judetului Hunedoara – vatra de istorie milenara, leagan al prunciei poporului roman – provine de la cel mai mare oras dintre cele care care ii compun existenta. Municipiul Hunedoara.

Vitregit de autoritatile vremii de statutul de resedinta a judetului, orasul de la poalele Castelului Corvinilor a dus mereu o lupta dezechilibrata pentru dezvoltare armonioasa, deseori aflandu-se in postura localitatii parca nedorite la masa decidentilor administrativi.

Nu imi propun ca articolul de fata sa se transforme intr-o revarsare furibunda a frustrarilor (multe indreptatite) nascute in randul hunedorenilor carora le pasa, ci vreau ca randurile mele sa constituie o baza pentru reanalizarea planului de forte in privinta redistribuirii fondurilor existente la nivel judetean. Mai mult, dincolo de fonduri, imi doresc ca alesii judetului sa dea dovada in primul rand de implicare si interes in comunitatea de pe malurile Cernei. Pentru ca si alocarile bugetare directionate spre Hunedoara, atatea cate au fost, au stat la baza unor investitii finalizate deseori la limita superioara a tolerantei fata de esec. Astfel, mult trambitatele proiecte care au vrut sa arate ca si Hunedoara conteaza se dovedesc facute fara o monitorizare atenta a activitatii care sa conduca la un rezultat final de aplaudat. Ca exemple de proiecte finantate din banii Consiliului Judetean si terminate dezolant sunt drumul judetean Santuhalm-Hunedoara, terenul 2 din Complexul Michael Klein sau Casa de Cultura a Municipiului Hunedoara. Fiecare dintre ele a demarat cu intentii laudabile insa a derapat pe parcursul proiectarii, executarii sau intretinerii, cazul ultimei institutii la a carei reamenajare s-a lucrat timp de 6 ani fara o finalitate apreciabila fiind de notorietate.

Nu vreau sa ma leg de inechitatea finantarii de la bugetele locale ale institutiilor de cultura sau sanatate din Deva fata de cele din Hunedoara, desi fondurile lor, fiind vorba de organisme judetene provin de cele mai multe ori din sursele tuturor locuitorilor din judet. Sa spunem ca trecem cu vederea aceste aspecte chiar daca putini hunedoreni apeleaza la serviciile Spitalului Judetean, alegand asistenta sanitara oferita la Hunedoara.

Putin imi pasa de razboaiele murdare duse intre candidati in alegerile ultimelor decenii, sau de aliantele nascute in tainice intalniri. Dar nu ma multumesc impacat cu motivatia “Hunedoara a avut mereu culoare politica opusa celor de la centru!”.

Culoarea mea politica? Alb-albastra!

Nu rosie, nu portocalie, nici galben-albastra sau verde fosforescent. Crezul meu e legat doar de bunastarea proprie impletatita fara tagada cu cea a comunitatii in care traiesc. Ma intereseaza Hunedoara si binele ei!

Iar acest interes ma roade si imi da imboldul de a adresa celor din conducerea Consiliului Judetean solicitarea de a-si indrepta atentia si deschiderea logistico-financiara spre orasul care da cu mandrie si onoare numele intregului judet. Hunedoara!

E nevoie de implementarea unor proiecte care sa vizeze relansarea economica a zonei, de strategii clare si unitare, in care sa se tina cont de factorii care conteaza in ecuatia succesului. Infrastructura trebuie gandita ca un suport al celorlalte ramuri si nu ca o piedica pusa in calea eventualilor investitori, iar lucrarile edilitare de interes comunitar se doresc realizate cu maxima implicare din partea distinsilor alesi.

Altfel, sa nu fie privite cu mirare huiduielile de tipul celor cu care a fost intampinat aseara domnul presedinte Molot in timpul cuvantarii tinute hunedorenilor adunati sa celebreze Ziua Nationala a Romaniei. Pentru ca libertatea informatiei face ca realitatea sa ajunga mult mai usor la urechile norodului, iar acesta sa taxeze cu promptitudine orice situatie din care se simte neglijat!

Nu doar din mandrie locala, ci din necesitatea unui trai la standarde moderne, ca afara!

 
0 comments on “Hunedoara – comoara nefructificata. Nu copil vitreg al judetului!
  1. Pingback: Bataie de joc la adresa Hunedoarei? Nici macar! Un pamflet esuat complet… | Alin Barna. Blog personal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *