Victor Ponta nu uita ca preotii sunt cei mai prolifici agenti electorali..

Biserica

 

 

Motto: „Un preot multumit face cat o mie de afise”

 

Conform datelor publicate, „Biserica Ortodoxă Română deține la nivel național 35.000 de hectare de pădure și 40.000 de hectare de teren arabil. Valoarea acestora este estimată la 420 milioane euro, potrivit unei investigații realizate în 2011 de Televiziunea Națională.

Aceasta instituție se află în topul celor mai profitabile din țară, iar veniturile sale continuă să crească. Arhiepiscopiile și Mitropoliile dețin averi uriașe, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă.

Profitul înregistrat în anul 2010 de către Patriarhia Română a fost de 1,7 milioane euro, iar în anul 2011 de 6,6 milioane euro. În 2009, Patriarhia Română a declarat venituri de 14 milioane de euro la administrația financiară.”

Potenta financiara a Bisericii Ortodoxe (BOR) este vizibila cu ochiul liber si este comparabila cu cea a unor companii de top prezente la noi, fiind urmata cu ambitie si de bogatia altor culte existente pe piata sfintilor.

Cu toata aceasta stare materiala mult peste media altor institutii din Romania, Prim-ministrul tarii a afirmat azi ca Guvernul va continua sa finanteze cultele religioase, incepand chiar cu BOR.

Motivatia sa? „Biserica prezinta o mult mai mare incredere in randul populatiei decat cei care ne injura ca o sprijinim..”.

Mai pe romaneste: „cu ajutorul preotilor este mult mai usor sa cumparam si noi increderea electoratului! Ateii sunt mai putini, nu stiu cati ne voteaza, dar daca popii vor aminti cand trebuie ca i-am ajutat sa vedeti voi cum isi vor pune enoriasii stampila unde trebuie. Adica pe noi!”

Dupa umila mea parere, prioritatile Executivului ar trebui sa fie alte ramuri in contextul situatiei economice actuale. Si anume Educatia, Sistemul sanitar, Cercetarea sau Sectorul investitional. Adica directii vitale pentru un popor aflat in bataia vantului si care are nevoie de sprijinirea bazei unei dezvoltari pe termen indelungat.

Pentru ca oricum Biserica este suprafinantata din bani gri (surse nu intotdeauna controlabile) si a ajuns la stadiul in care se poate sustine singura fara prea multa bataie de cap. Nu cred ca exista foarte multi preoti care sa aiba probleme de mentenanta materiala a parohiei, altfel nu as intelege de ce se investesc sume faraonice in proiectul Catedralei Mantuirii Neamului.

Nu vreau sa fiu perceput eronatt, e dreptul fiecaruia sa puna in cutia milei oricat de multi bani proprii doreste, asa cum ma inclin in fata celor care, dupa ce au tras linie si au calculat, si-au permis sa finanteze renovarea sau chiar ctitorirea unor asezaminte de cult.

Donatie

Dar aici vorbesc de sumele publice, de bani care trebuie chibzuiti inteligent si directionati acolo unde intr-adevar este nevoie!

Ca de-aia Premierul este Managerul Statului.

Sau nu?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *