Romania. Cum se acorda titlul de „erou” ?

Erou

Din dorinta de a ne depasi conditia de popor umil, ajungem sa cautam modele si sa ne construim eroii cu orice pret, refuzand de multe ori sa mai si analizam la rece candidaturile celor pentru care pregatim aceste titluri onorifice.

Ne bucuram sa vedem ca oamenii ca noi actioneaza si incercam sa ne asumam identitatea unei natii doldora de personaje cu calitati extraordinare, riscand sa amestecam de-a valma faptele eroice cu cele pe care le-ar face oricine in anumite situatii.

Desi voi fi catalogat drept frustrat, ipocrit sau mai stiu eu cum, risc sa imi expun parerea.

Si o voi face exemplificand:

Marinarul aflat pe un vas in deriva isi dezbraca vesta de salvare, intinzandu-i-o pasagerului disperat, constient fiind ca o data cu acest gest propriile sale sanse de supravietuire scad considerabil. Este el un erou?

Un pompier intra intr-o casa in flacari pentru a salva o persoana incapabila sa se miste. Reuseste sa o scoata afara, providential, insa el moare ulterior datorita unei grinzi care il lovise in cap. Este el un erou?

Un sofer trage de volan in ultima clipa inaintea ciocnirii frontale cu un TIR care intorsese pe sosea fara se asigure. Pasagerii din autoturism scapa teferi, soferul moare in urma accidentului. Este el un erou?

Pilotul unui avion manevreaza excelent instrumentele de bord ale „sicriului zburator” pe care il conduce, transformand un accident aviatic intr-o aterizare fortata. Din cauza bramburelii decedeaza, la sol, langa pasagerii scosi de el din ghearele mortii.  Este el un erou?

E vreo diferenta intre cei patru?

Parerea mea e ca da!

In timp ce ultimii doi recurg la actiuni extreme pentru a descurca o situatie vitala in care si ei sunt potentiale victime, primii nu au actionat nicio clipa cu gandul ca odata cu viata persoanei aflate in pericol si-o salveaza si pe a lor. Asadar, DA! Cei doi sunt eroi!

Erou esti cand iti risti propria viata pentru a o salva pe a altora, nu atunci cand si tu te afli in acelasi pericol cu ceilalti si procedezi in consecinta.

Corect?

P.S.: Orice asemanare cu evenimentele petrecute in ultima saptamana si care m-au scandalizat si pe mine este intentionata si are rolul de a starni dezbaterea unei mentalitati nationale.

P.P.S.: Deschid subiectul strict pe cazul concret exemplificat, fara nicio legatura cu viata personala sau pacatele lumesti ale unuia sau altuia dintre eroi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *