„Arz-o focu’ de zapada, ca ninge taman pe strada!..”. De ce platim rovinieta?

logo

Pentru a folosi drumurile nationale si autostrazile tarii, nu?

Iar daca suntem transportatori si avem un minim habar de economie decidem sa achizitionam aceasta rovinieta pentru un an intreg, ca asa e avantajos. Sa putem „invarti rotile” cu folos in oricare din cele 365 de zile calendaristice!

Insa socoteala de acasa nu se tocmeste mereu cu cea din targ. Mai bine zis de pe sosele. Desi orice scolar afla din frageda pruncie ca in Romania se intampla patru anotimpuri pe an, iar unii demnitari mai si constata public ca „Iarna nu-i ca vara!” , ne trezim cu surprindere ca uneori, iarna, mai si ninge. Ba chiar vantul viscoleste zapada, paralizand portiuni intregi din tara. Si, ca sa vezi napasta, troienind pana si drumurile, fara sa se gandeasca macar o clipa la transport.

Ei…dar la asta se gandisera alesii. Ca ei au parasit de mult bancile gimnaziului si s-au obisnuit cu alternanta vremii. Sau vremurilor. Prevazatori fiind, au alocat bani frumosi firmelor care au ca obiect de activitate deszapezirea drumurilor nationale si a autostrazilor, avertizati in prealabil ca va urma, apocaliptic, „cea mai grea iarna din ultimii 50 de ani”. Mai, sa fie!

Ca in poveste, drobul de sare a cazut. Dar nu mai era ditamai drobul, ci doar un bulgaras cat sa dea gust unei banale tocanite: a viscolit doar doua zile si doua nopti. Un alt prilej pentru cei pusi in functii de conducere sa se faca de toata jena cu declaratiile lor: „Prin urmare, doua viscole in ianuarie nu reprezinta ceva neobisnuit. Numai ca intr-adevar acest viscol a fost destul de lung ca timp. Adica un viscol in Romania dureaza cam 48 de ore, aici discutam de doua zile, doua nopti si iata, pentru cateva judete se prelungeste pana diseara, ar fi a treia zi. Deci asta e un lucru neobisnuit, intr-adevar, lungimea intervalului pe care se manifesta fara intrerupere viscolul” a zis directorul ANM, Ion Sandu (conform presei). Nu pentru toata lumea doua zile si doua nopti inseamna 48 de ore! 😉

Rezultatul unui sfarsit de saptamana normal pentru o iarna previzionata ca extrem de dificila si in care s-au pregatit mai multe traiste cu bani decat saci cu nisip? 

Pur mioritic: in weekend, toate cele trei cioturi de autostrada au fost inchise traficului, alaturi de alte cateva sute de kilometri ai drumurilor nationale.

Alea judetene nu le-am mai enumerat, ca doar pentru ele nu platim rovinieta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *