Accesul in Casa de Cultura din Hunedoara este liber, dar nu pentru toata lumea…

autobuz

La sfarsitul lunii, hunedorenii au ocazia sa mai uite din greutatile vietii de zi cu zi si sa fie prezenti la o reprezentatie teatrala care il are drept cap de afis pe inegalabilul Florin Piersic.

Pentru ca pretul de 40 de lei nu este exagerat in raport cu raritatea unui astfel de eveniment, multa lume s-a aratat interesata de spectacol. Aproape toate biletele au fost deja vandute! Super!

Va fi o sala plina!

Insa unora dintre noi li se conditioneaza aceasta bucurie. Asta ca sa nu zic ca li se refuza.

De ce?

Concret: am un prieten foarte bun care, in urma unui groaznic accident de munca, traieste imobilizat intr-un scaun cu rotile. Dar asta nu il impiedica sa isi pastreze optimismul, voiosia si pofta de viata. Se bucura de fiecare data cand poate trai momente ce il scot din tristetea propriului destin. Gandindu-ne la asta, impreuna cu ceilalti buni prieteni din grup, ne-am hotarat sa il invitam si pe el la spectacolul de care v-am zis. Bineinteles, tinand cont de situatia in care se afla, am preferat sa ii adresez invitatia, inainte de a-i face surpriza de a-l anunta ca vine cu noi. M-am bucurat sa il vad incantat si sa aud ca accepta.

Odata cazuti de acord, am mers sa ii cumpar si lui bilet.

Dar, ajuns la Galeria de Arta, am fost informat cu toata amabilitatea ca unica modalitate prin care el poate avea acces in sala de spectacol este prin transportarea pe brate, Casa de Cultura din municipiul Hunedoara nefiind prevazuta cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati!

Cutremurator, dar real.

Domnul si doamna cu care am discutat, repet, deosebit de amabili, mi-au spus ca aceste rampe nu s-au construit niciodata desi discutii au mai existat, fiind luate in calcul chiar si in ultimul proiect de renovare a asezamantului, proiect al Consiliului Judetean care a tinut locatia inchisa mai bine de sase ani. Dar au fost ingropate in stadiul de idee. Si atat. Tot ei m-au asigurat ca nu va fi o problema ca prietenul nostru sa poata viziona piesa de teatru din apropierea scenei. Problema este, insa, cum ajunge el in sala de spectacol!

Sa fiu bine inteles, reclam aceasta situatie nu pentru ca nu exista o solutie. Pe el il vom cara si in spate daca e nevoie, tot va ajunge sa il vada pe Piersic! Dar asta pentru ca suntem un grup mai mare si ne vom mobiliza sa il ajutam fizic. Iar rezolvarea heirupista nu garanteaza ca el nu se va simti penibil tocmai datorita modului in care este tratat si a atentiei generale care se va abate asupra modalitatii preistorice prin care reuseste sa urce spre sala de teatru.

Insa ce vor face alti nefericiti, care poate nu indraznesc sa isi ceara dreptul la tratament egal si care vor sta de multe ori acasa pentru ca intr-o tara care se vrea moderna, cu conditii nediscriminatorii, in plin secol 21, inca mai exista institutii publice cu astfel de probleme???

Nu! Nu cer lifturi sau alte nave spatiale. Ci doar remedierea unei disfunctionalitati pentru care autoritatile din alte state isi cer scuze public si le rezolva ieri!

C-asa-i normal.

 
0 comments on “Accesul in Casa de Cultura din Hunedoara este liber, dar nu pentru toata lumea…
  1. In multe locuri din tara au fost nevoiti sa improvizeze astfel de rampe, si cu toate astea, s-au descurcat onorabil. In altele, asa cum bine spui, parca sunt facute doar „sa fie”..Imi amintesc niste rampe de la blocurile noi din Calea Baciului – Cluj Napoca – atat de inclinate incat era nesimtire sa le consideri „cale de acces pentru persoane cu dizabilitati”…Dureros este ca bietii oameni nu au nicio vina ca traiesc in Romania!

     
  2. trist.dar mai avem mult pana sa vedem ca se incearca integrarea persoanelor asemeni prietenului tau.stiu ca foarte multe rampe s-au facut la misto in multe parti ele fiind atat de inclinate incat sunt inpracticabile,marturisesc ca am participat la construirea catorva in Timisoara si desi se stia ca sunt inutilizabile s-au facut ca sa fie pe hartie acces pt handicapati.treaba romaneasca 🙂

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *