Florin Piersic – Cetatean de Onoare? Da, mai, ciocoflenderilor! Ca-i unic!

Asaltati de avalansa intrebarilor care ridicau problema oportunitatii acordarii titlului de Cetatean de Onoare actorului Florin Piersic, organizatorii evenimentului care a inclus aseara si aceasta festivitate s-au simtit datori sa deschida momentul cu o proiectie de film. Si anume cu cateva fragmente din productia Aproape de soare – primul lungmetraj in care talentatul actor a jucat un rol. Da, un film realizat acum jumatate de secol, in Combinatul Siderurgic de la Hunedoara – colos industrial care a dat vigoare atata vreme orasului nostru.

A fost un gest facut ca o explicatie. Dar care, desi mai mult decat binevenit, nu era necesar.

Pentru ca acordarea titlului de Cetatean de Onoare marelui Florin Piersic nu necesita explicatie, dragi concetateni!

Cetatean

Nu trebuie sa cauti raspunsuri la intrebarea „ce a facut Piersic pentru Hunedoara?” atunci cand decizi sa ii recunosti meritele incontestabile unui astfel de om! E de ajuns sa urmaresti o singura reprezentatie a unei piese care il are in distributie pentru a realiza de ce alaturarea Hunedoara – Florin Piersic onoreaza ambele parti! Iar cei care au avut placerea de a asista la modul in care, titanul, la 78 de ani, a interpretat aseara rolul lui Pierre din Straini in noapte nu au nevoie de niciun motiv pentru a se simti onorati ca au avut acest privilegiu! Marturisesc ca ma numar printre ei si ca, desi pentru prima oara spectator al lui, am simtit maretia si insemnatatea unui om unic.

sala

 

Florin Piersic nu poate fi comparat cu pseudo-vedetele care impanzesc acum ecranele emisiunilor de divertisment sau paginile revistelor mondene. El nu isi varsa lacrimile si mizeriile pe umerii moderatorilor care ar da oricat sa afle cele mai picante si grotesti amanunte ale vietii unui personaj generator de audienta. El nu face spectacole de manele in care scoate zece onomatopee si se bazeaza pe virtuozitatea lautarilor din trupa. Si nici nu joaca roluri. Ci el traieste rolul personajului pe care il intruchipeaza, luand forma cea mai expresiva pentru public. Si, da, o face cu onoare, onorand in acelasi timp scena pe care paseste.

Piersic

Cat despre titlul in sine, trebuie sa intelegem ca nu comporta niciun fel de cheltuiala materiala pentru comunitate, acordandu-se personalitatilor care merita acest virtual buletin de Hunedoara. Pentru ca, incepand de ieri, Florin Piersic, clujeanul nostru drag, este legat si de orasul falnicilor Corvini, nascand prilejul ca numele acestui oras sa fie amintit acolo unde intr-adevar conteaza – in lumea buna a celor care stiu ce inseamna onoarea!

cheia

Si, credeti-ma, o spun cu toata convingerea, eu, mandru hunedorean, ma simt mai mult decat onorat sa fiu numit de-acum concetatean cu Piersic!

E cazul sa ne intoarcem catre adevaratele valori. Iar asta a fost un astfel de pas. Pentru ca altfel vom continua sa ne raportam la aceleasi coordonate false si ne vom mira fara oprire ca societatea romaneasca e intr-un declin de neoprit!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *