Strategim, nu strategim, la Hunedoara documentele pe bani publici raman tot cum am stabilit..

Primaria

 

M-am bucurat recent sa aflu de asezarea lucrurilor pe un fagas de profesionism in cadrul planificarii strategiei privind dezvoltarea municipiului Hunedoara. Pentru ca autoritatile locale lansasera populatiei invitatia de a consulta si de a amenda mai mult decat vitalul document „Strategia de Dezvoltare a Municipiului Hunedoara 2014-2020” (aici). Aproape simultan, si edilii municipiului resedinta de judet publicasera strategia prin care devenii isi prevedeau proiectele publice duse la indeplinire. Ambele actiuni se inscriu in programul national de planificare si sunt binevenite in contextul colaborarii europene.

Insa, asa cum minunile nu tin decat rareori mai mult de trei zile, entuziasmul mi-a fost inlocuit treptat de luciditate. Si am aruncat un ochi peste cele afisate.

In primul rand, mi-a sarit in ochi termenul relativ scurt in care se pot face comentarii, raportat la volumul deosebit al lucrarii – 594 de pagini pline cu informatii prezentate sub forma unor texte, tabele si grafice. Putin, dom’le, putin timp! Prea putin timp la dispozitie pentru niste cetateni care mai au si alte indeletniciri din care sa isi castige existenta!

Dar mi-am facut putin timp si am analizat aceasta strategie. Stufoasa dar impotenta. Pe bune! O colectie de informatii statistice care insa nu sunt transformate in niste programe manageriale dupa regulile artei. Lipseste exact ceea ce e cel mai important: niste termene clare de implementare a actiunilor, o predictibilitate a factorilor covarsitori, o lista a prioritatilor in strategia generala sau chiar cateva directii de accesare a fondurilor europene.

In plus, asteptand raspunsul la e-mail-ul adresat autoritatilor locale,

mail

imi exprim parerea ca vorbim despre cateva aspecte care sar in ochi. Nu stiu daca echipa de elaborare a strategiei celor doua municipii a avut o componenta cu membrii comuni, insa sunt evidente cateva parti (la o analiza sumara!) identice.

Identic1

Identic23

Asta ca sa nu mai vorbim de fragmentele care au fost puse in text prin metoda copierii din diverse surse dar nu au nicio legatura cu subiectul despre care se vorbeste!

Cerna

 

Ori sa remarcam sondajele de opinie realizate si prezentate, din care vedem cu surprindere ca la Hunedoara se raspunde chiar si in procente de 101%..

101%

Sau despre fragmentele care contin informatii neactualizate, desi propunerea privind taxarea locurilor de parcare pentru zonele de resedinta o cunosteam de mai multa vreme cu totii..

Parcari

In aceste conditii, permiteti-mi sa astept cu rabdare raspunsul la mail-ul de mai sus, ramanand cu impresia si gustul amar ca nici de data asta nu s-a apelat la adevarati specialisti cu studii postuniversitare temeinice si reale in domeniu, surse care ar fi putut elabora in baza unor studii intr-adevar stiintifice o adevarata Strategie de Dezvoltare a Municipiului Hunedoara 2014-2020!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *