Atentie, maghiari! S-ar putea sa va culcati bogati in Romania si sa va treziti saraci in Tinutul Secuiesc!..

Referendumul organizat ieri in Crimeea s-a bucurat, potrivit datelor oferite de Moscova, de o prezenta record la urne: peste 93% din cetateni, dintre care 80% au solicitat unirea cu Rusia.

Ce inseamna asta din punct de vedere economic? Ca nimeni nu le-a explicat in ce se baga. Potrivit unei analize (aici) interesante, decizia de alipire a peninsulei la mamutul rusesc este destul de greu de pus in practica, existand toate premisele ca nimeni sa nu iasa prea fericit.

Citind informatiile despre Crimeea, m-a frapat tocmai asemanarea cu lipsa de perspective a unui ipotetic Tinut Secuiesc autonom fata de Romania!

Analizand sumar statisticile, rezulta o discrepanta consistenta intre salariul mediu net la nivel national (1660 lei) si cel obtinut de angajatii din Covasna (1204 lei) sau Harghita (1066 lei). La fel si din perspectiva Produsului Intern Brut (PIB), unde Harghita, cu 5243 euro/cap de locuitor si Covasna, cu 5009 euro, se regasesc in partea a doua a tabloului pe judete, sub media nationala de 5324 euro/locuitor.

Sunt curios cate calcule si-au facut vajnicii protestatari maghiari inainte de a arbora cu fala steagul albastru si de a cere, din pozitia calare, independenta administrativa si economica a judetelor Harghita, Covasna si Mures. La ce se asteapta ei de la o astfel de miscare radicala? Pentru ca Tinutul Secuiesc nu este vecin cu teritoriul maghiar, ci este amplasat in mijlocul Romaniei. Secuii ar fi nevoiti sa se descurce cu ceea ce au prin ograda, sa progreseze in baza unor resurse destul de limitate si cu o populatie ingradita de barierele firesti ale unei regiuni restranse. Nu ar mai fi deloc indreptatiti sa ceara sprijinul statului roman pentru ca raspunsul elegant ar suna „Treaba voastra, v-a trebuit autonomie!„. Cat despre ipoteticul ajutor oferit de guvernul de la Budapesta, permiteti-mi sa cred ca nu se inscrie printre prioritatile statului vecin.

Asadar, e mai mult decat probabil ca o analiza temeinica si care sa depaseasca nivelul orgoliilor etnice sa aiba efectul unui veritabil dus rece pentru populatia acelei zone. Astfel de informatii ar trebui prezentate de presa centrala si de factorii decizionali ai Romaniei, nu balmajelile complet fara rost si apelurile la unitate istorica intr-o tara formata prin unirea a trei principate.

Un fel de „Atentie, o sa dormiti asa cum va asterneti! Sa nu ziceti ca nu v-am zis! Tudom?” 🙂

Parerea mea!

Autonomie

 
One comment on “Atentie, maghiari! S-ar putea sa va culcati bogati in Romania si sa va treziti saraci in Tinutul Secuiesc!..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *