Domnilor, nu jucati la cacealma viitorul Hunedoarei!

M-am gandit sa schimb registrul. Sa vorbesc in termeni “de domni”, de oameni avuti care isi permit sa joace soarta natiei in meschine partide de carti.

Pentru ca asistam in perioada aceasta la un teribil joc de poker. A carui miza este intocmai destinul Hunedoarei.

Dumnezeu, ca un crupier de seama, ne-a daruit acum sase secole o carte de pret – un joker castigator. Si anume Castelul Corvinilor. E cartea pe care o putem folosi intotdeauna cand ne simtim la ananghie, fie vorba de apararea vietilor in fata cotropitorilor, fie ca o imensa gura de oxgen atunci cand economia urbei sufera dramatic.

Foto: Ion Trifu

Foto: Ion Trifu

 

Ce ne puteam dori mai mult?

Jucatori isteti, actualii conducatori ai localitatii noastre, au mizat pe acest atu si se pare ca nu s-au inselat. De ce am afirmat ca au mizat? Pentru ca au mirosit imensul potential al acestui joker si si-au permis sa supraliciteze: au crescut pretul biletelor, starnind un imens val de critici din partea populatiei. Dar, repet, au fost inspirati si nu au pierdut partida. Ba, mai mult, conform paginii oficiale a Castelului, in minivacanta de 1 Mai, pragul obiectivului turistic a fost trecut de peste 8000 (da, opt mii!) de vizitatori, cu un varf atins vineri, atunci cand falnica gazda si-a deschis portile pentru 2800 de oaspeti!

Ideea jocului este insa alta: s-a reusit obtinerea unui mic avantaj, dar pana la momentul in care sa ne ridicam de la masa victoriosi, sub privirile admirative ale celorlalti jucatori, mai avem nevoie de niste carti bune. Si cum Dumnezeu iti da dar nu iti si baga in traista, este momentul ca actualii crupieri, cei care fac cartile sa isi deschida bine ochii si sa vada ce carti ar mai fi necesare pentru mana castigatoare!

Eu, ca un umil chibit care se invarte in jurul jucatorilor si care mai arunca din cand in cand cate un ochi si pe la celelalte mese, le-am identificat. Si imi permit sa zic ca ar putea fi exact ce avem nevoie:

1. Reabilitarea drumului care face legatura intre Satuhalm si Hunedoara si aducerea lui intr-adevar la nivelul unui drum expres, facilitand astfel accesul turistilor spre orasul nostru. Asta include, bineinteles, largirea sa in zona podurilor de la intrarea in oras si asigurarea unui iluminat stradal demn de un municipiu cu pretentii

2. Montarea de panouri indicatoare pe autostrada care tranziteaza judetul, semne de informare absolut necesare pentru o buna orientare a musafirilor care se indreapta spre Castel

3. Asigurarea fondurilor necesare pentru infiintarea in cel mai scurt timp a Muzeului Fierului – obiectiv care ar spori gradul de atractivitate a zonei din Centrul Vechi propuse pentru a deveni spatiu de promenada

4. Clarificarea urgenta a situatiei liniei ferate inguste Mocanita Hunedoara – o alternativa mai mult decat viabila pentru petrecerea timpului alocat vizitarii Hunedoarei in perioadele de iarna si nu numai.

Four

Vedeti? Nu e greu. Mai ales ca nu trebuie sa uitam nicio clipa ca ne aflam intr-un cazinou european! Deci bani ar fi!

Domnilor, sunt doar 4 carti castigatoare! Impreuna, toate cinci se pot reuni in mana care aduce jackpot-ul. Pentru ca, fara ele, tare mi-e teama ca pana si joker-ul se va uza de la atata folosinta iar tot jocul se va transforma intr-o inevitabila cacealma…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *